Blog

Het insider nieuws op ruimtelijk gebied.

dinsdag, 20 november 2018

Wonen in een bosrijk gebied

Geschreven door 
Het gebouw van het voormalig Rijksinstituut voor Natuurbeheer in Arnhem staat al sinds jaar en dag leeg. In het bestemmingsplan dat Kubiek schreef voor de locatie, wordt tot in detail rekening gehouden met de wensen van omwonenden. Dat maakt herontwikkeling van het terrein eindelijk mogelijk.

Het pand van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer (RIN) ligt in een bosrijk gebied ten noorden van Arnhem. Al in 2001 waren er plannen om het gebouw te slopen en op de vrijgekomen locatie woningen te bouwen, maar buurtbewoners zagen daar niets in. In 2011 werden plannen voor een woonflat om die reden definitief afgeblazen. De gemeente Arnhem heeft daarna samen met omwonenden een gedetailleerd gebiedsvisie voor de toekomstige ontwikkeling van het terrein opgesteld.

Inmiddels heeft projectontwikkelaar Dutch Housing Company de ontwikkeling van het terrein overgenomen. Dutch Housing Company kwam na veel overleg met buurtbewoners met een nieuw bouwplan voor 26 woningen, dat helemaal tegemoet komt aan de voorwaarde dat het bosrijke karakter van het gebied behouden moet worden.

Kubiek Ruimtelijke Plannen, dat eerder al een project voor Dutch Housing Company deed, werd gevraagd om het bestemmingsplan te schrijven. Daarin zijn de bestemmingsplanregels zodanig gedetailleerd opgesteld, dat het bestemmingsplan volledig afgestemd is op het bouwplan en voldoet aan de uitgangspunten en randvoorwaarden uit de gebiedsvisie. Zo moet een aantal woningen een deel van de tuin als bosgebied inrichten, mogen er aan de achterzijde van de huizen alleen schuttingen van natuurlijke materialen neergezet worden en is de toegestane bouwhoogte tot in detail vastgelegd: woningen aan de rand van het plangebied mogen minder hoog worden dan huizen in het midden, zodat de omwonenden niet tegen hoge gevels aan hoeven te kijken.

Kubiek deed ook een verkeerskundige studie om te onderzoeken wat de beste manier zou zijn om de locatie te ontsluiten. De provincie Gelderland wilde aanvankelijk geen nieuwe aansluiting op de provinciale weg, maar het onderzoek van Kubiek toonde overtuigend aan dat dit toch een betere optie was dan ontsluiting via een woonwijk of een parallelweg.

Opdrachtgever Huub van der Post van Dutch Housing Company heeft met plezier samengewerkt met Kubiek. “Ze zijn lekker nuchter en leveren goed werk.” Het is wat hem betreft goed nieuws dat het team onlangs is uitgebreid. “Het zou bijvoorbeeld een mooie aanvulling zijn als Kubiek een interne tekenaar in dienst neemt. Dit was ook wel een bijzonder project, waarvoor regelmatig even een tekening aangepast moest worden. In zo’n geval is het handig als je dat talent zelf in huis hebt en niet elke keer hoeft te schakelen met een externe partij. Daar gaat soms zo weer twee weken overheen.” Inmiddels heeft Kubiek ook deze expertise in huis.

De samenwerking met Kubiek dateert van februari 2017. De vijftien jaar ervoor kenmerkten zich door “een hoop geruzie met de buurt”, maar die fase lijkt definitief voorbij. “De omwonenden staan nu heel positief tegenover de plannen. Het bestemmingsplan is inmiddels unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad. Daarmee ligt de weg open om een omgevingsvergunning aan te vragen.”

Het inrichtingsplan voor de RIN locatie is verzorgd door: Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw.

Laatste berichten

Laatste tweets


Hoera! Kubiek bestaat 5 jaar. Bekijk ons mooi vormgegeven Jubileumboek. https://t.co/qXwJNuyums https://t.co/p31g0lYKHz

Diriel van Lienden en Jan Polinder @JPolinder van harte welkom als nieuwe collega's bij Kubiek Ruimtelijke Plannen !
Follow Kubiek Ruimte on Twitter

Bedrijfsgegevens

kubiek-ruimtelijke-plannen-logo


Kerkewijk 117
3904 JB  Veenendaal

0318 - 50 56 37
F  0318 - 51 92 69

I   www.kubiek.nu
info@kubiek.nu

KVK    60051361
Bank  NL93.INGB.0006.476.588
BTW   NL853.746.989.B01